Gurmaniška kelionė į Belgiją (su vadovu iš Lietuvos)

Šiuo metu visos kelionės datos pasibaigusios
Keliaujant į Belgiją jokie COVID ribojimai nuvykimui ir grįžimui nebetaikomi.

Kelionės programa

Belgija, Belgija… Ši maža Europos valstybė žinoma turbūt kiekvienam. Vieniems žmonėms Belgija asocijuojasi su griežtu ir šaltu Briuseliu ir Europos Sąjungos institucijomis, kitiems – su geriausiu pasaulyje šokoladu, gardžiais, puriais vafliais ar skaniausiu alumi. O iš tikrųjų – kas ta  Belgija ir kaip ją pažinti? Belgija – labai įvairi šalis, kurioje susipina senovės pastatai su stikliniais dangoraižiais, aukščiausiomis technologijomis aprūpinti miestai su žmogaus rankos nepaliestais gamtos kampeliais, aukštoji mada, deimantai ir anglies kasyklos, paprastos skurdintos bulvytės ir Michelin žvaigždutėmis pažymėti restoranai. Kasmet vasarą Belgija pritraukia milijonus turistu į muzikus festivalius. Tačiau šalia viso to yra ir turistams nežinoma Belgijos pusė – su ne ką mažiau už Briuselį, Antverpeną ar Briugę gražesniais ar jaukesniais miesteliais, su pavasarį žydinčiais vaismedžių sodais ar su unikaliais gamtos kampeliais. Paragaukite ne pramoninio, o vietinių aludarių pagaminto  alaus, paskanaukite ne tik tikrų belgiškų vaflių, bet autentiškų vlaai pyragų, speculaas meduolių, pasigaminkite savo rankomis sūrį, išgirskite apie Belgijos vyndarystės tradicijas, jei mėgstate minti pedalus, pasivažinėkite dviračiais ar triračiais automobiliais po žydinčių sodų laukus ir giliai į plaučius  įkvėpkite obelų aromato. Kviečiame pažinti Belgiją kitaip – per skonius ir kvapus, kuriuos pajusti ir atskleisti padės jau kuris laikas Belgijoje gyvenanti ir Belgiją įsimylėjusi Kristina. Keliausime nedidelėje grupelėje, gyvensime tradicinėje Flandrijos sodyboje, kurioje gaminamas skaniausias belgiškas sūris, pabandysime patys išmokti gaminti sūrį. Taigi, siūlome netradicinę pažinties su vienu gražiausiu Belgijos regionu programą. Keliaukime kartu! 
1
diena
FLANDRIJOS LIMBURGAS
Skrydis Vilnius – Eindhovenas. Atvykę į oro uostą važiuosime iki nedidelio miestelio Hamont-Achel, Limburgo regione ir įsikursime poilsiui tradiciniuose flandriškuose namuose. Tai ekologinio turizmo sodyba. Svetingi šeimininkai priima visus, norinčius susipažinti su regiono tradicijomis. 2-3 miegamųjų kambarių namukai yra su vonios kambariu bei pilnai įrengta virtuve, kurioje kiekvieną rytą gaminsime skanius flandriškus pusryčius, o esant galimybei, galėsime pasigaminti ir tradicines vakarienes. Nakvynė sodyboje. 
2
diena
FLANDRIJOS ARHITEKTŪRA IR ALAUS SKONIS
Pusryčiai. Šiandien lankome tradicinį Flandrijos regiono miestelį Sint Truiden, viduramžiais išaugusį aplinkui šv. Trudo vienuolyną. Tradicija pasakoja, kad VII a gyvenęs šventasis darydavęs stebuklus ir gydydavęs aklus žmones šventu vandeniu. Vėliau atsiradusios tekstilės manufaktūros išgarsino miestelį visoje Europoje, miestiečiai praturtėjo. Šiandien miesto centre - senasis beginažas, kuriame įsikurdavo našlaujančios ir netekėjusios labdaringai nusiteikusios damos. Neramiais laikais kareivinėmis paverstas miesto centras pritraukė seniausio pasaulyje verslo atstoves – mieste išaugo Raudonųjų žibintų kvartalas. Sint Trudeno miestelio nerasite įprastuose turistiniuose maršrutuose, bet viduramžių prabanga ir elegancija atsispindi senamiesčio architektūroje, virtuvėje, kultūrinių tradicijų puoselėjime. Pasivaikščiojimo po St. Truiden senamiestį metu senojoje ledainėje galima paragauti ledų, gamintų pagal vietinį tradicinį receptą. Ir kokia Belgija be skrudintų bulvyčių ir alaus degustacijos? Taigi lankysimės Wilderen alaus darykloje – tai senas vienos miestelio šeimos verslas. Ten išgirsite ne tik alaus gaminimo, bet ir Flandrijos regiono šeimų istorijas. Nakvynei sugrįžtame į sodybą. 
3
diena
VELM SODAI
Po pusryčių keliausime į žydinčius Velm sodus. Flandrijos vaismedžių sodų žydėjimą galima palyginti nebent su sakūrų žydėjimu Japonijoje. Sakoma, kad visa Belgijos šiaurė, o gal net ir vos ne visa Belgija atvažiuoja pasižiūrėti pavasarį pražystančių obelų, kriaušių ir trešnių. Belgai mėgsta užkandžiauti, piknikauti, džiaugtis pavasario saule  gamtoje. Jei leis oras, prie belgų prisijungsime ir mes. Piknikui reikalingų žalumynų ir sūrio nusipirksime vietiniame turguje, duonos – užsuksime į kepyklą. Būsime visai kaip vietiniai miestelio gyventojai! Velm sodai – tai didžiulis plotas žydinčių vaismedžių. Kad dar labiau pajustume pavasarį ir žydėjimą, geriau apžiūrėtume sodus, galima išsinuomoti dviračius arba pasivažinėti triračiu turistiniu automobiliuku, primenančiu indišką Tuk Tuk automobilį. Pakeliui į šparagų laukus aplankysime Kerkom alaus daryklą, kurioje gaminamas vienas iš 1700 belgiško alaus. Užsisakius degustaciją, svetingieji flandrai pavaišina alumi, paštetu tepamu ant namuose keptos duonos. Po pietų mūsų laukia įdomus ūkininkų auginančių žaliuosius šparagus ūkis. Įprastai balandžio mėnesį renkamas šparagų derlius. O šeimininkai mielai papasakos apie šparagų auginimo tradicijas ir produktus gaminamus iš jų. Saulę palydėti galėsime palypėję ant seniausio istorinio piliakalnio. Namuose pasigaminsime vakarienę – tradicinį flandrišką patiekalą iš šparagų. Nakvynei sugrįžtame į sodybą.
4
diena
HASSELT
Haseltas – miestas šiaurės rytų Belgijoje, prie Demerio upės ir Alberto kanalo; Limburgo provincijos centras. Kaip byloja miesto pavadinimas, manoma, kad miesto vietoje kažkada turbūt augę riešutmedžiai.“Skonio sostine“ tituluojamas miestas garsėja Šv. Kenteno katedra, didžiausiais Europoje japoniškais sodais, kuriame pavasarį pražysta sakūros, samanės (Jenever – stipraus naminio gėrimo, gaminamo iš kadagių uogų) muziejumi, mados namais ir bene geriausiomis Belgijoje rūbų parduotuvėmis. Demerstraat ir karaliaus Alberto gatvės (Koning Albertstraat) – pėstiesiems skirtos garsiausių brendų parduotuvių alėjos, kuriose ir kainos, palyginus su sostinės Briuselio kainomis, nesikandžioja – tikri Haselto Eliziejaus laukai.. Užsukus į skersgatvius akį džiugina garsiausių dizainerių vitrinos, bet ten net vaikiški drabužėliai kainuoja daugiau nei 200 eurų. Iki soties pasivaikščiojus po miestą, siūlome užsukti į Mados muziejų, kur šalia pastovios parodos galima aplankyti Vulgarumo evoliucijos ar kokias kitas perkeltines parodas (keliones laikotarpiu bus rodoma ‘Forever young’ kolekcija). Šiandien miestas pritraukęs naujausias idėjas, sklandančias visoje Europoje, tituluojamas „Socialiausiu Flandrijos miestu“. Pavakarieniauti siūlome miestelio tradiciniame restorane gaminančiame Flandrijos tradicinius patiekalus. Nakvynei sugrįžtame į sodybą. 
5
diena
JUODASIS GENK AKGLIAKASIŲ MIESTAS
Pusryčiai. Dažniausiai Belgija įsivaizduojama kaip alaus, sūrio, tekstilės gamintoja ir eksportuotoja, tačiau Belgijos ekonomika visais laikais labiausiai veikė anglies kasyklos ir sunkioji pramonė. Šalia elegantiškų miestų anglies kasyklų rajonuose kūrėsi angliakasių gyvenvietės. Šiandien beveik visos anglies kasyklos uždarytos – anglies kasti senaisiais metodais neverta, o senosios šachtos paverstos įspūdingais muziejais. Vykstame į Genk – jauniausią Flandrijos miestą, kuriame daugiausiai gyvena atvykę į Belgiją angliakasiai iš Turkijos, Graikijos, Italijos ir pan. Įdomu atsidurti visai kitokioje Flandrijoje, pajusti skirtumus tarp viduramžiško flandriško kolorito prisodrintos aplinkos ir imigrantų sukurto miesto. Lankydami C-mine anglies kasyklų muziejųdaug sužinosime apie angliakasių kasdienybę, gyvenimą ir laidotuvių tradicijas. Miesto pagrindinė gatvė dažnai vadinama visų tautų gatve, nes ten galima rasti įvairiausių tradicinių restoranėlių, kavinukių ir užeigų. Papietausime pačioje egzotiškiausioje, kad pajustume daugiataučio miesto dvasią ir skonį. Vėliau užkopiame Mechelse Heide kalvos, nuo kurios matyti Europos šerdis, kaip sako flandrai. Iš tiesų -  Olandija, Vokietija ir Šiaurinė (Aukštoji) Belgija ir yra ta žalioji Europos šerdis. Vakare, saulei nusileidus, pakeliui namo, galima užsukti i Connecterra – ypatinga gamtos kampeli Limburge. Nakvynė sodyboje. 
6
diena
BORGLOON KALVOS IR VYNUOGYNAI
Po pusryčių toliau tyrinėjame Flandrijos Limburgo apylinkes. Šiandien sužinosime, kad ir Šiaurinėje Belgijoje auga vynuogės, pamatysime vynuogynus užkopę ant Bargloon kalvelės ir galėsime  paragauti vietoje gaminamo vyno. Kad geriau suprastume šiaurinio regiono vyno ypatybes, galime apsilankyti net dviejuose vynų rūsiuose. Jų čia tikrai nestinga. Paskui užsuksime į džemo gamintojų fabrikėlį. Džemas arba uogienė čia gaminama senoviniu būdu – spaudžiant sultis ir išgarinant iš jų vandenį. Iš pirmo žvilgsnio saldokas džemas puikiai dera su lietuvišku varškės sūriu. Esant palankioms oro sąlygoms, pasigrožėsime saulėlydžiu Borgloon bažnytėlėje. Netoliese esančiame Tongereno miestelyje aplankysime baziliką, kuri skaičiuoja jau daugiau nei 1000 metų nuo to laiko, kai ją pastatė miestiečiai. Saulei nusileidus, siūlome pasižiūrėti viduramžiškas tradicijas išsaugojusį teatralizuotą spektaklį Bilzen Mysteries. Po spektaklio grįžtame į sodybą. 
7
diena
HALMONT-ACHEL IR APYLINKĖS
Po pusryčių mūsų laukia pažintis su Flandrijos tradicinio sūrio ūkiu, kuriame ne tik pasakojama apie tradicinius Belgijos sūrius, bet ir siūloma išmokti juos gaminti patiems. Net kelias valandas trunkanti pamoka neprailgsta – kiekvienas gali pasigaminti sau sūrį, kurį parsiveš namo. Puikus suvenyras iš Flandrijos! Tiesa, kad Belgijos alaus bravaruose  gaminama daugybė rūšių alaus. Yra net vyšnių ar braškių skonio, kurio jau galima įsigyti ir pas mus Lietuvoje. Tačiau skaniausias ir ko gero tradiciškiausias gėrimas – tai vienuolynuose pagamintas alus. Achel trapistų vienuolynas – uždaras. Jo neaplankysi, bet vienuolyne pagaminto alaus nusipirkti ir paragauti visuomet galima. Jei pageidausite – aplankysime smėlio kopas ir pasivaikščiosime belgiškaja Sachara.  Tai – smulkiausio smėlio kopos iš kurio gaminamas stiklas. Grįžę į sodybą, ruošiame atsisveikinimo vakarienę. 
8
diena
EIDHOVENAS - VILNIUS
Šiandieną mūsų kelionė baigias. Dar pasimėgaujame pusryčiais ir keliaujame link oro uosto skrydžiui namo.

Apie Belgiją

Belgijos karalystė, Vakarų Europos šalis, viena iš Europos Sąjungos steigėjų, kurios būstinė ir parlamentas įsitaisęs Briuselyje. Taip pat Belgija priklauso Beniliukso šalių ekonominei sąjungai, kartu su Nyderlandais ir Liuksemburgu. [block]'tipas':'kainos','keliones_tipas':'keliones','salis':'belgija'[/block]
Keliaujant į Belgiją jokie COVID ribojimai nuvykimui ir grįžimui nebetaikomi.

Į kainą įskaičiuota:

  • kelionė patogiu mikroautobusu.
  • 7 nakvynės sodyboje.
  • kelionės iš Lietuvos vadovo paslaugos ir vietinių gidų paslaugos.
  • ekskursinė programa, kelionės dokumentų sutvarkymas.
  • degustacijos ir visi įėjimo bilietai.

Į kainą neįskaičiuota:

  • Lėktuvo bilietai (Vilnius – Eindhovenas– Vilnius)(nuo 150eur)
  • asmeninės išlaidos.
  • sveikatos draudimas kelionės metu. 
  • išlaidos maisto gaminimui. (apie 60 Eur/asm.)

Pastabos

  • Kelionių organizatorius - "Mundus Mirabilis".
  • objektų lankymo tvarka gali kisti.
  • minimali keliautojų grupė - 7 žmonės (nesusirinkus pakankamai žmonių skaičiui, kaina gali būti perskaičiuojama).

Panašios kelionės

Naujiena!
Portugalija. Poilsis ir kultūra
Portugalija
  • Pirmas punktas
  • Antras punktas

Pastraipa apie kelionę. Pastraipa apie kelionę. Pastraipa apie kelionę.

Islandija – ledo ir ugnies žemė
Islandija
  • Pirmas punktas
  • Antras punktas

Pastraipa apie kelionę. Pastraipa apie kelionę. Pastraipa apie kelionę.

Klasikinė Italija
Italija
  • Pirmas punktas
  • Antras punktas

Pastraipa apie kelionę. Pastraipa apie kelionę. Pastraipa apie kelionę.

Italijos ežerų magija
Italija
  • Pirmas punktas
  • Antras punktas

Pastraipa apie kelionę. Pastraipa apie kelionę. Pastraipa apie kelionę.